Passive House vs nZEB – exista o legatura intre cele doua standarde?
Pentru a se asigura ca si sectorul constructiilor isi va aduce contributia la tintele stabilite la nivel European – imbunatatire cu 20% a eficientei energetice, cresterea cu 20% a energiei regenerabile si reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu effect de sera – Comisia Europeana a publicat Directiva Europeana pentru Performanta Cladirilor EPBD.
Aceasta directiva prevede cerinte din partea statelor membre pentru a implementa standardul nZEB – cladiri cu consum energetic aproape de zero- cu aplicabilitate din 31.12.2018 pentru cladiri publice si 31.12.2020 pentru celelalte tipuri de cladiri.
Totodata, in luna Ianuarie 2023 a fost publicata in Monitorul Oficial metodologia de aplicare a standardului nZEB, ceea ce inseamna ca reglementarile prevazute au devenit obligatorii.
nZEB – Ce este?
Exista o serie de caracteristici de baza prevazute in Directiva Europeana pe care normele nationale ar trebui sa le indeplineasca. Cele mai importante sunt urmatoarele:
1. Eficienta energetica crescuta/ consum de energie aproape de zero
2. Nivelul optim al costurilor cu energia pentru ciclul de viata al cladirilor
3. Inlocuirea surselor de energie primara cu energie regenerabila produsa on site sau in apropiere.
Exista un standard nZEB?
Nu exista un standard nZEB armonizat la nivel European. Fiecare stat are obligatia de a elabora propriile norme nationale. Fiecare stat membru va implementa propriile strategii pentru imbunatatirea normelor aplicabile in sectorul constructiilor.
Standardul Passive House
Standardul Pasive House este un standard de performanta al cladirilor foarte clar definit, cu cerinte foarte clare fundamentate pe concepte stiintifice foarte simple si solide. In plus, standardul Passive House incorporeaza conceptele existente, valabile international, incercate si verificate ale nZEB enumerate mai sus.
In concluzie, standardul Passive House ofera o implementare a conceptelor nZEB cu o experienta certificata de peste 25 ani. Principiile Passive House pot fi implementate international,indiferent de climat.
Proiectarea Passive House (PHPP si DesignPh), pregatirea si certificarea specialistilor, certificarea proiectelor si implicarea institutului Passive House in certificarea produselor potrivite din punct de vedere al performantei creaza un cadru potrivit pentru obtinerea unor rezultate reale, predicitible astfel incat sa fie evitate diferentele intre realitate si proiect.
Passive House este un standard mult mai amplu decat prevederile generale nZEB, astfel ca o cladire proiectata in conformitate cu Passive House va corespunde fara echivoc cerintelor nZEB.
Sursa: vreaucasapasiva.ro